Waarom ontslag nemen?

Waarom ontslag nemen?

Ben je al heel lang bij hetzelfde bedrijf in dienst, dan kan de beslissing om ontslag te nemen erg lastig zijn. Maar ook als je juist nog pas erg kort werkt voor een werkgever, is het niet makkelijk om alweer op te stappen. Welke redenen zijn er eigenlijk om je baan op te zeggen?

Enkele oorzaken van je twijfels kunnen deze situaties zijn:

  1. De werkzaamheden passen niet (meer) bij je
  2. Je bent aan het eind van de ontwikkelingsmogelijkheden
  3. De arbeidsvoorwaarden sluiten niet (meer) aan

Wellicht helpt het je om terug te denken aan de redenen waarom je deze baan ooit bent gestart. Gelden deze redenen nu nog steeds of zijn er zaken veranderd, waardoor ze niet meer van toepassing zijn?

Ontslag omdat de werkzaamheden niet (meer) bij je passen

Een omschrijving van de werkzaamheden zoals in de vacaturetekst is bijna nooit volledig. Niet alleen iedere functie is anders, het verschilt ook nog eens per bedrijf welke werkzaamheden er precies binnen je functie vallen. Daarnaast kunnen je werkzaamheden drastisch zijn veranderd na een re-organisatie. Wat voor de één geweldig werkt, kan voor de ander verre van ideaal zijn. Zonde, want ben je op je plek, dan ben je ook nog eens productiever.

In fysieke beroepen komt het regelmatig voor dat het werk te zwaar wordt. Trek op tijd aan de bel om schade aan je lichaam te voorkomen. Vaak zijn er allerlei aanpassingen en maatregelen mogelijk. Een andere baan zoeken is dan de laatste optie.

Ongezonde stress kan zich overigens uiten in lichamelijke klachten. Werkgevers zijn er niet bij gebaat als werknemers teveel stress ervaren, dus maak het bespreekbaar! Sommige banen zijn van nature stressvol en dan kun je je afvragen of zo’n baan dan wel bij je past.

Je bent aan het eind van de ontwikkelingsmogelijkheden

Nog belangrijker dan de hoogte van het salaris, vinden jonge werknemers de mogelijkheid om zich te kunnen ontwikkelen. Biedt je huidige werkgever maar nauwelijks ruimte voor loopbaanontwikkeling, dan moet je er zelf aan gaan werken. Kun je met behulp van een collega je vaardigheden ontwikkelen?

Ontslag vanwege arbeidsvoorwaarden die niet (meer) aansluiten

In je enthousiasme voor het aangaan van een nieuwe baan, kan het zijn dat je niet zo heel nauwkeurig naar de arbeidsvoorwaarden kijkt. JobConnect bereidt samen met jou het sollicitatiegesprek voor en gaat met je mee, zodat ook de arbeidsvoorwaarden kritisch besproken worden.

Soms verandert er iets in je privésituatie waardoor eerder passende voorwaarden, niet meer aansluiten. Bespreek in zo’n geval de kwestie met je HR-manager. Een wijziging is regelmatig mogelijk.